Alpi 2006 – Partea 1 – Montblanc

Montblanc

19 august 2006

Traseu: Bucuresti – Pitesti – Sibiu – Deva – Timisoara – Sannicolau Mare

Plecam pe la ora 10 din Bucuresti dupa ce ne-am chinuit cel putin o ora sa impachetam bagajele in masina lui Fane. Pe seara ne oprim in Sannicolau Mare, la o gazda.

20 august 2006

Traseu: Sannicolau Mare – Szeged – Baja – Mohacs – Pecs – Szigetvar – Barcs (pana acum in Ungaria) – Virovitica – V. Zdenci – Kutina – Zagbreb (Croatia) – Brezice – Ljubljana – Postojna (Slovenia) – Trieste – Venezia Mestre – Padova – Vicenza – Verona – Brescia – Bergamo – Milano – Novara – Domodossola (Italia) – Brig – Saas Fee (Elvetia)

Plecam pe la 9 din Sannicolau Mare. Traversam Ungaria unde luam si o amenda pentru depasirea vitezei intr-un sat (10000 ft). Amenda trebuie platita in termen de 30 de zile la posta. Din pacate n-am reusit s-o platim deoarece am trecut prin Ungaria numai in we, si la dus si la intors.

In Croatia facem o pauza de masa si avem ocazia sa ne amuzam un pic din cauza unui desfacator de sticle legat de o banca intr-un parculet. Evident ca in jurul bancii erau numai dopuri de sticle de bere :)).

Pe la 2 noaptea ajungem in sfarsit la destinatie (in Saas Fee, Elvetia). Este o statiune de munte foarte frumoasa, cu peisaje de poveste. Masinile se opresc la marginea statiunii unde este o parcare pe mai multe nivele in subteran. In statiune exista numai masinute electrice. Se zice ca Saas Fee este statiunea din Elvetia cu cele mai multe zile insorite pe an. Aici ne intampina Thea care ne cazeaza intr-un hotel dragut din statiune.

21 august 2006

Traseu: Saas Fee – Brig – Sierre – Sion – Martigny – Chamonix – St. Gervais

Dupa cateva ore de impachetat la bagaje reusim sa plecam din Saas Fee spre Chamonix. Ne facem bagaj pentru 3 zile pe munte. Intentia noastra este sa urcam pe Mont Blanc pe traseul Domes de Miage, creasta Bionnassay. Dar pentru asta avem nevoie de 3 zile de vreme buna (urmeaza sa ne interesam in Chamonix de vreme).

Vedere din camera de hotel; in Saas Fee

Facem bagajele

Si apoi plecam spre Chamonix.

Cand ajungem mergem direct la “Maison de la Montagne” sa ne interesam de traseu si de prognoza meteo. Aflam ca urmeaza numai 2 zile de soare iar noi aveam nevoie de 3 zile de soare pentru traseul la care ravneam. Totusi ne hotaram sa asteptam prognoza de la ora 8:30 de a doua zi inainte de a stabili traseul pe care vom urca. Seara ne punem corturile intr-un camping din St. Gervais.

22 august 2006

La ora 8:30 mergem la receptia campingului sa vedem prognoza. Se anunta numai 2 zile cu soare, asa ca ne hotaram sa urcam pe ruta clasica (Tette Rousse, Gouter).

Pe la ora 9 suntem in gara din St. Gervais si asteptam trenuletul care ne va duce la Nid d’Aigle.

In gara

Dupa aproximativ o ora si un sfert ajungem la Nid d’Aigle (2372 m), unde e un soare orbitor. Ochelarii si crema sunt obligatorii.

Mergand spre Tette Rousse. Vedere spre Ghetarul si Creasta Bionnassay

Vedere spre Aiguille du Midi (3842 m). Se poate ajunge cu telecabina

Vedere spre oras

Ne apropiem de Tette Rousse (in dreapta)

Dupa vreo 3 ore de mers ajungem la refugiul Tete Rousse (3167 m). In continuare un soare orbitor. Se poate sta in maneca scurta. Punem corturile si topim zapada ca sa avem apa pentru a doua zi (la refugiu o sticla de apa costa vreo 4 euro). Intram putin in refugiu. Ramanem impresionati. Arata mult mai bine ca majoritatea cabanelor de la noi. Tot echipamentul greu (piolet, coltari, etc) se lasa la intrare. In cabana in dormitoare nu se intra incaltat (sunt papuci pentru toata lumea).

Vedere de la tabara de corturi spre Refugiul Gouter (3817). Traseul urmeaza una din crestele din poza si iese exact la refugiu

Toalete in aer liber

Creasta Bionnassay cu celebra cornisa

Ghetarul Bionnassay

23 august 2006

La ora 2 ne trezim si la ora 3:30 reusim sa plecam cu echipamentul pe noi. Afara nu e nici prea frig, da nici prea cald. Zapada e inghetata suficient incat sa prinda bine coltarii. Plecam de la cort in jur de ora 3.

Pe la 6 si ceva ajungem la refugiul Gouter. Facem o mica pauza. La 7:30 suntem pe creasta de deasupra refugiului si avem parte de un rasarit de soare extraordinar. Pentru mine devine din ce in ce mai greu. Probabil faptul ca nu m-am aclimatizat deloc isi spune cuvantul.

Rasarit de soare vazut de la Gouter (3817 m)

Tabara de corturi de la Refugiul Gouter. Se pot observa niste mici puncte (turisti) pe traseul spre varf

Vedere spre Aiguille du Midi

Tabara de corturi de la refugiul Gouter

Spre varf, undeva inainte de refugiul Vallot

Vedere spre Aiguille du Midi

Refugiul Vallot (4362 m)

Cornise inainte de varf

Ultima portiune inainte de varf mi se pare interminabila. E o creasta foarte ingusta si destul de lunga.

Ajung cu greu pe varf, la ora 14:00 (cam cu o ora jumatate dupa Fane si Thea). M-am simtit foarte nasol, am stat numai 20 de minute pe varf dupa care am luat-o la vale.

Vedere spre Matterhorn

Pe varf – Montblanc – 4807 m

Dupa 20 de minute pe varf, incepem sa coboram

Pe la 17:30 ajung (ultimul) inapoi la refugiul Gouter mai mult mort decat viu. Beau o cola, stau de vorba cu baietii si ma simt ca nou.

Refugiul Gouter

Traseul intre Gouter si Tete Rousse seamana cu traseul Lanturilor din Piatra Craiului

Ramanem inca o noapte la Tette Rousse

Apus de soare la Tette Rousse

24 august 2006

Coboram la Nid d’Aigle (aveam biletul pentru trenulet dus-intors) si ne gandim deja cum vom sarbatori pe seara. Dupa ce ne luam masina de unde o lasasem cautam un camping unde punem corturile (les Hautes), apoi mergem in Chamonix la cumparaturi. Seara sarbatorim cu o pizza si o bere.

In Chamonix, statuie a celor 2 care au urcat prima data pe Mont Blanc.

This entry was posted in Alpi and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Alpi 2006 – Partea 1 – Montblanc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *