Asia Centrala 2008 – Partea 3 – Samarkand (Uzbekistan)

Joi, 3 iulie 2008

Traseu: Bukhara – Samarkand

Samarkand Uzbek: Samarqand, Самарқанд, Russian: Самарканд, Persian: سمرقند)

Samarkandul are o istorie veche de 2500 de ani si e al doilea oras ca marime in Uzbekistan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Samarkand
http://www.advantour.com/uzbekistan/samarkand.htm
http://www.pagetour.org/samarkand/index.htm

Trenul pleaca la ora 8 spre Samarkand, asa ca ne trezim pe la 6. La noi la hotel intalnim un cuplu de francezi si unul de nemti si ne combinam cu ei la transport. Trenul e confortabil, cu locuri ca in avion. Problema e ca la mijlocul vagonului se afla televizor cu dvd player pe care se pun manele.. si date tare, nu oricum, ca doar trebuie sa se auda bine. Toti, in Uzbekistan asculta manele. Manelele lor sunt identice cu ale noastre cu singura diferenta ca se vorbeste in alta limba.

La 11:30 suntem in gara din Samarkand unde vine sa ne ia patronul hotelului unde facusera nemtii rezervare. Ne cazam la hotel Dilshoda, langa mausoleul Guri Amir.

Mancam (foarte bine) la restaurantul “Venetia”.

Vizitam dupa masa Registanul. Este foarte cald, dar parca mai bine ca in Khiva. Ca sa putem urca in minareta trebuie sa negociem cu politistii care pazesc p-acolo (in biletul de intrare nu este inclusa urcarea in minareta, teoretic nu este deschisa publicului). Negociem la 7000 si spunem ca ne intoarcem mai pe dupa amiaza.

Urcam in minareta pe la 6 seara. Se vede chiar frumos de sus. Merita.

Registan
Registanul este constituit din 3 medrese: Ulugbek Madrassah (secolul 15), Tilla-Kori Madrassah (sau Tillya-Kori sau Tillya-Kari)(acoperita cu aur, secolul 17) si Sher – Dor Madrassah (secolul 17) (in foto, de la stanga la dreapta)

 

In curtea medresei Ulugbek, Registan, Samarkand

 

Moschee in medresa Tillya-Kori, Registan, Samarkand

Moschee in medresa Tillya-Kori, Registan, Samarkand

In curtea medresei Sher Dor, Samarkand

 

Vedere din minaret catre Medresa Sher Dor, Samarkand

 

Copii jucandu-se langa mischeea Moscheea Bibi Khanym (1399-1404), Samarkand

Vineri, 4 iulie 2008

Traseu: Samarkand

In prima parte a zilei ne propunem sa vizitam Shah-i-Zinda “Strada mausoleelor – The road of living king”. Majoritatea sunt restaurate si arata foarte bine. E o straduta cu morminte pe o parte si alta.

Mergem apoi la site-ul Afrosiab. Nu intram in muzeu, mergem pana la mormantul profetului Daniel din Vechiul Testament. De aici ne intoarcem cu un taxi (avem mare noroc ca nimerim unul, ca era caldura mare; platim 5000 som – mai mult decat pretul real).

Dupa amiaza ne intalnim cu un pusti (Fedia) care face pe ghidul pentru turisti sa ne duca la Hoja Ismail (cam 20 km in afara orasului). Lui ii dam 30$ si mai platim cheltuielile de transport (la preturi normale pt localnici, nu umflate pentru turisti). Moscheea este considerata unul dintre cele mai sfinte locuri ale Islamului. Mausoleul are marmura galbena adusa special din Iran.

 

Cimitir mixt : musulman si ortodox, Samarkand

 

Shah-i-Zinda “Strada mausoleelor – The road of living king”, Samarkand

 

 

Mausoleul Hoja Ismail, cam 20 km de Samarkand, marmura este speciala, adusa din Iran

 

orele de rugaciune

Sambata, 5 iulie 2008

Traseu: Samarkand – Tashkent

Ne trezim iar foarte devreme, trenul pleaca la 7 fara 5. Din fericire ne duce gazda la gara. Cand ne suim in tren avem o surpriza foarte neplacuta.. nu sunt banchete normale sau scaune, sunt niste banchete din lemn.. groaznic de incomode. Macar nu mai e televizorul cu manele. Mergem 5 ore 30.

Ajungem in Tashkent . Noi credeam ca gara e langa statia de metrou, dar ne-am inselat. Incearca un taximetrist sa ne tepuiasca. Dar avem noroc ca suntem langa o statie de autobuz si tocmai atunci trecea o masina care ne trebuie noua. Trebuie sa ajungem in zona Chorsu Bazar. Mergem la hotelul (pensiune) Gulnara (28$ / camera, baie in curte). Ne cazam si plecam sa ne facem cumparaturile pentru munte de la un supermarket. Dupa ce ne umplem cosurile aflam ca nu putem plati cu card mastercard dar se poate cu visa. Exista un singur POS la o gramada de case. Si la fiecare casa trece cineva cu sacosa periodic sa adune teancurile cu bani stransi.

Duminica, 6 iulie 2008

Traseu: Tashkent – Andijan

Plecam pe la 11 fara ceva si mergem spre statia de taxiuri ca sa ajungem in Andijan. Luam metroul pana la statia Tashkent . Dupa lungi certuri reusim sa scoatem pretul de 16000 som / pers (aprox 12$, nu 30 cum am dat la venire). Si stam si numai 2 pe bancheta din spate. Ne duc la hotel “Elita” unde dam 45000 som (~33$) pe o camera de 4 paturi.

This entry was posted in Asia Centrala and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *