Pamir
Luni, 7 iulie 2008
Traseu: Andijan – Osh – Tabara de baza
Scularea la 6. La 7 vine taximetristul din ziua anterioara sa ne duca la granita. De data asta dureaza mai putin sa trecem de uzbeci si mai mult de kyrgyzi. Dupa ce trecem granita ne preia gazda noastra din Osh.
Pe la 10:45 plecam din Osh spre tabara de baza. Aflu de la soferul nostru ca se poate vorbi din tabara de baza la telefon pe Bitel. Cumpar o cartela Mobitel cu credit de vreo 6$ (un sms international costa cam 10 centi). Ceea ce n-am stiu de la inceput dar am aflat de la niste cehi spre sfarsitul excursiei e ca se poate folosi telefonul greu de tot si din tabara 1 si e posibil si din 2 sau 3. Eu am reusit intr-o zi sa dau un mesaj din tabara 1 de pe mobil.
Avem de mers 240 km pe drum in mare parte neasfaltat. Trecem prin pasuri de 2600 si 3600 m. Ne intalnim cu un convoi plecat din Berlin sa faca tot drumul matasii (http://berlin-hongkong.com). Am mai intalnit si pe altii pe drum, din Elvetia si Austria. Ultimii 40 de km sunt offroad ca lumea.
Pe drum din Osh spre Tabara de Baza
Pe drum din Osh spre Tabara de Baza (vedere dintr-un pas de 3600 m)
Pe drum din Osh spre Tabara de Baza (intr-un pas de 3600 m)
Ajungem pe la 17:45 in tabara de baza unde suntem poftiti la un ceai cald.
Dupa ceai si ceva mancare, seful taberei (Dima) ne prezinta un posibil program pentru varf si costurile la toate serviciile pe munte. Caratul bagajului cu calul costa 1.5 EUR / kg din tabara de baza in tabara I.
Alte costuri:
mancarea: mic dejun/pranz/cina: in tabara de baza: 5/7/6 EUR; in tabara I: 6/9/8 EUR.
o noapte la cort: in tabara de baza: 4 EUR; in tabara I: 6 EUR.
Butelia de gaz: 5 EUR
Programul realizat de noi pe scurt:
Z1. BC (3600 m)
Z2. T1 (4400 m)
Z3. T1 (4400 m)
Z4. T1 (4400 m)
Z5. ~5200 m (intre T1 si T2)
Z6. T2 (5300 m)
Z7. ~5800 m (intre T2 si T3)
Z8. T3 (pe vf Razdelnaya, ~6200 m)
Z9. T3 (~6200 m)
Z10. T1 (4400 m)
Z11. T1 (4000 m)
Z12. T1 (4400 m)
Z13. eu T1 / Fane T2
Z14. eu T1 / Fane T2
Z15. T1 (4400 m)
Z16. BC (3600 m)
Intreb daca au telefon satelit sus si imi spune ca nu au, dar ca pot sa trimit mesaje prin statia radio si ei le trimit pe mail (am trimis vreo 4-5 mesaje si nici unul nu a ajuns pe mail la destinatie). Am gasit si telefon satelit intr-o tabara de la “Tien Shan Travel” care nu functiona cand am trecut noi pe acolo (si costa 5 EUR / min).
Marti, 8 iulie 2008
Traseu: BC – T1
Avem 45 kg pe cai, restul la noi. Eu cam 10 kg, Fane vreo 20.
Pana in tabara 1 sunt cam 6 ore de mers, dar facem 8. Trecem peste mai multe vai. Urcam si coboram o gramada. Peisajul este foarte frumos. Este roca de mai multe culori. Se vede ghetarul.. plin de noroi negru. Trecem prin zone cu pamant rosiatic. Poteca taie niste fete mari de tot cu grohotis.
Traversare pe grohotis intre BC si T1
Ajungem la un moment dat intr-o vale unde trebuie sa trecem un rau. Fane trece primul. Se descalta. Curentul este foarte puternic, intra in apa pana deasupra genunchilor. Prin apa circula cu mare viteza bolovani care te lovesc in picioare. Eu imi incerc norocul ceva mai sus. Apa nu e chiar asa adanca, dar imi ingheata picioarele instantaneu.
Dupa inca un deal si o vale mai urmeaza un rau.. dar asta e mai mic si il trecem incaltati. La ora 16:00 ajungem. Sunt cam ametit si am ceva dureri de cap. Ne dau un ceai si o gustare si apoi ne apucam sa punem cortul. A inceput sa ninga. Dupa ce punem cortul, luam apa din rau (avem un filtru de apa si solutie de purificat apa). Gatim un plic de mancare instant (avem Mountain House si Alpine Aire, cumparata de la http://www.wildernessdining.com pentru ca au fost singurii care au acceptat sa trimita in Romania). N-am dormit deloc pana pe la 3 din cauza de dureri de cap. Dupa ce am luat o aspirina m-am simtit mai bine si am putut sa dorm pana pe la 7.
Miercuri, 9 iulie 2008
Traseu: T1 / aclimatizare spre T2
Dimineata gatim o omleta la plic.
Pe la ora 10:00 plecam spre T2 pentru aclimatizare. Ne propunem sa urcam pana pe la 5000 metri si sa ne intoarcem.
In T1. Intr-una din iurte este bucataria, in cealalta sala de mese.
Vedere din T1 (4400 m) spre Vf. Lenin – 7134 m. T2 este la baza stancilor din dreapta sus, deasupra crevaselor.
E plin de crevase, dar poteca e foarte bine conturata si se vad toate. Eu merg mai incet, Fane o ia inainte.
Urcand deasupra taberei 1, spre serac.
Fac o pauza inainte de serac. Ma intalnesc cu 4 fete din Iran care coboara. Ghidul lor a picat in crevasa dimineata pentru ca ninsese cu o seara inainte si a vrut sa le faca o poza, s-a departat cu spatele, si nu a vazut unde a calcat. Seful taberei noastre impreuna cu alti ghizi de prin alte tabere s-au dus sa-l scoata din crevasa. Mai urc un pic si ma intalnesc cu tot grupul, inclusiv ghidul care era ranit. Facea eforturi destul de mari sa mearga. A coborat pana sub serac de unde a fost pus pe un izopren si tras de ceilalti. Ceva mai jos a venit cineva cu un cal sa-l ia pana la corturi.
Am trecut de serac. Este o zona cu mai multe crevase
Deasupra seracului, aproximativ 4800 m
Eu urc pana pe la vreo 4800. Vine si Fane, care urcase pe la vreo 5000 si coboram impreuna.
Operatiunea de salvare a ghidului ranit (foto facuta la coborare)
Noaptea am iar dureri de cap.
Joi, 10 iulie 2008
Traseu: T1
Zi de relaxare. Noroc ca ne-am luat niste carti cu noi.
In T1. Vedere spre Vf Lenin (7134 m)
Vineri, 11 iulie 2008
Traseu: aproape de T2
Ne trezim la 6 cu gandul de la pleca la ora 8. Plecam la 9:30. Ne legam in coarda inainte de serac. E foarte cald, urcam in bluza subtire.
Pe la 5 dupa amiaza incep sa apara niste nori negri care se tot apropie. Din fericire ne ocolesc.
La 17:30 ne oprim si punem cortul in locul unde il pusesera iranienii cu 2 zile inainte. Mai erau cam 2 ore pana in T2. Suntem pe la vreo 5200-5300 m. Afara e putina ceata si fulguieste usor. De data asta am mai putine dureri de cap. Avem si o statie walkie talkie cu care luam legatura cu T1 (dupa cum am stabilit, luam legatura de 4 ori pe zi cu ei). Din pacate statia nu mai functioneaza mai sus de locul asta ca nu e vizibilitate directa si e slaba.
Sambata, 12 iulie 2008
Traseu: T2
Ne trezim pe la 8. Deja e foarte cald ca bate soarele direct in cort. Mai lenevim un pic. Pe la 11:30 ne urnim spre T2.
Vedere spre tabara de baza si ghetar
Crevase inainte de T2. Poteca merge prin stanga lor
In aproape 2 ore ajungem si instalam cortul. E si un mic izvor de unde luam apa buna de baut (punem totusi picaturi de dezinfectat).
Dupa ceva odihna, pe la ora 6 seara mergem pana pe creasta, cam la 5700 m, pentru aclimatizare.
In cursul noptii ma doare capul groaznic. Aspirina ma salveaza din nou.
Duminica, 13 iulie 2008
Traseu: Spre T3
Punem ceasul sa sune la 6 dar reusim sa ne trezim la 7. La 9:30 plecam mai sus.
In timp ce urcam se strica vremea si ne oprim pe platoul de dinaintea urcusului abrupt spre varful Razdelnaya. Punem cortul la aproximativ 5800 m. Avem noroc ca e o portiune cu pietre si ancoram cortul foarte usor. In timp ce puneam cortul coboara un cuplu care urcase cu o zi inainte pe varf. Ne spun ca e un grup de 2 fete din Cehia dintre care una nu s-a mai intors (nu am inteles daca au ajuns pe varf si s-a intamplat la intoarcere sau s-a intamplat la urcarea spre varf). In nici 2 ore nu se mai vede nimic si bate vantul destul de tare. A nins mult; pana seara vreo 15 cm. Pe la 5 dupa amiaza, intr-o pauza de vant, iesim sa ancoram cortul mai bine.
Luni, 14 iulie 2008
Traseu: T3 (Razdelnaya)
Toata noaptea a batut vantul tare. Ne ia mult sa strangem si plecam pe la 13:40.
Vedere de unde am avut montat cortul (~5800 m) spre vf Razdelnaya – 6200 m
Dupa vreo 2:30 h ajung si eu sus pe varful Razdelnaya – 6200 m. La sfatul unui ghid rus montam cortul chiar pe varf (am auzit ca e mai putin vant decat in tabara 3, care-i cam cu 100 m mai jos, intr-o sa). Nici nu terminam de montat bine cortul ca se strica iar vremea. Incepe sa ninga si bate vantul puternic. Nu se mai vede la 2 metri departare.
Pe vf. Razdelnaya (6200 m). Locul de cort
Marti, 15 iulie 2008
Traseu: T3 (Razdelnaya)
Vant, vant, vant.. toata noaptea a batut vantul puternic, si bate in continuare. Cu toate astea au mai aparut 3 corturi langa noi. Am sperat ca se mai imbunatateste vremea, dar degeaba. Cu greu ies dupa amiaza la dat zapada de pe cort. Ramanem inca o noapte aici.
Miercuri, 16 iulie 2008
Traseu: T3 – T1
Ne trezim cu zapada peste sacii de dormit. O singura bucatica de cort neizolata cu zapada a fost de ajuns incat vantul puternic sa ne arunce o gramada de zapada inauntru. Ne facem bagajul si asteptam. Parca s-a mai domolit un pic vantul, dar tot bate puternic. Cand ni se pare noua ca e o pauza iesim sa strangem cortul. Reusim sa strangem cortul si o taiem la ora 10:00. Lasam ingropat in zapada un sac cu niste haine si ceva mancare (care sunt acolo si acum daca nu le-a luat cineva…).
Putin mai jos se imbunatateste vremea. Ajungem in T2 unde facem pauza de masa. Montam apoi cortul, sa-l avem pregatit pentru cand ne intoarcem.
Pornim apoi spre T1. Ma misc greu de tot.
Ajungem in T1 pe la 19:30. Sunt varza. Mort de foame comand o cina, care e excelenta – supa de pui, piure cu carne si salata. Dupa masa imi revin un pic la viata si mergem la culcare (ne instalam in corturile lor).
Seara bate soarele chiar pe varf.
Joi, 17 iulie 2008
Traseu: T1
Toata ziua lene mare. Zac in cort. Citesc. Dorm la pranz vreo 3 ore. Filtram apa. Halim. Pe la 10 seara ne bagam la citit la frontala. E cam frig din cauza umezelii (iar a nins si sacii nici nu se uscasera ca lumea).
Vineri, 18 iulie 2008
Traseu: T1
Vreme nasoala. Ninsoare, ploaie, umezeala. Frecam menta. Gatim un cascaval cu branza la tigaie pe la vreo 11:30. Azi n-am chef de citit si contemplu peretii cortului. La ora 16:00 mergem infometati sa mancam de pranz, dar avem o surpriza. Fane vorbise in ziua anterioara ca vrem masa la ora 4, si femeia de acolo a inteles ca vrem la 4 dimineata.. si ne-a asteptat cu micul dejun la ora 4 dimineata ! Cu o voce trista ne-a spus ca ne-a asteptat si n-am aparut. Ramane ca luam cina la ora 7 seara. Iar somn. Mancam, dar nu prea ma simt bine. Obosesc destul de repede. Adorm greu, la corturile de langa noi e veselie mare, tocmai au sosit niste cehi. Stau de vorba si canta.
Sambata, 19 iulie 2008
Traseu: T1/T2
Ne trezim pe la 7. Dar reusim sa plecam d-abia la 10 fara ceva. Seful taberei (Vitali) ne da o statie radio ca lumea de la ei ca sa putem comunica. Afara ninge usor si e cam ceata. Se vede cam la un km. Incepem sa mergem. Ma misc foarte incet. Fane o ia destul de mult inainte. Ma asteapta in tabara de la Tien Shan (as fi vrut sa dau un telefon prin satelit, dar nu functioneaza). Mai merg un pic si ma intorc deoarece nu ma simt in stare. Sunt epuizat. Fane pleaca mai departe si prinde din urma un grup de cehi. Cortul este montat in T2 la 5300 m si in T3 e sacul cu haine si mancare. Ajung greu de tot inapoi in tabara si ma instalez in acelasi cort. Am stabilit cu Fane ca vorbim la ora 8 seara. Ma duc la ora 19:00 la masa, dar cum nu comandasem dinainte nu am ce sa mananc.. si eu muream de foame ca nu mancasem cam nimic toata ziua. Ma intorc in cort si ciugulesc niste branza si cascaval. Nici primus nu am ca e la Fane, si cel pe benzina e infundat de la benzina proasta pe care o au. Ninge toata ziua, se pun vreo 15 cm. Vorbesc cu fane la 8 seara si aflu ca si sus a nins in continuu si inca ninge.
Duminica, 20 iulie 2008
Traseu: T1/T2
Termin de citit si cartea lui Fane. Urmeaza ore de plictiseala groaznica din cauza vremii nasoale. Spre dupa amiaza se mai imbunatateste vremea si mai ies si eu in jurul cortului sa intru in vorba cu lumea. Aflu ca din grupul de cehi de langa mine sunt vreo 2-3 care au fost prin Fagaras. In toate grupurile de cehi intalnite pe munti (si in Alaska, si aici), exista cel putin un ceh care a fost in Fagaras.
Ma simt epuizat. Pentru mine nu mai e nici o sansa sa mai urc. Se pare ca lipsa antrenamentului si a suncilor si-au spus cuvantul. Ma hotarasc sa plec a doua zi in BC. Vorbesc la 8 seara cu Fane si zice ca o sa coboare si el a doua zi, pentru ca vremea nu e buna, dar totusi vrea sa incerce sa se duca sa recupereze sacul de la 6200 m.
Afla Fane de la cehi ca merge mobilul catdeodata din T1 si chiar si mai sus. Deschid seara telefonul si am o surpriza.. prind Bitel. Reusesc sa dau 2 mesaje.
Luni, 21 iulie 2008
Traseu: T1
La 8 dimineata vorbesc iar cu Fane. Vremea e nasoala si sus in T2. A nins o gramada. Spre dupa amiaza iese soarele si ies si eu sa admir peisajul. Vorbesc iar cu Fane la 12 care spune ca nu se mai duce sa recupereze nimic si ca incearca sa coboare. Pica cateva avalanse pe fata nordica. Una cade chiar aproape de traseu de T2. Vb cu Fane la ora 16 din nou si incepe sa coboare cu un rus. Din fericire o echipa a plecat mai devreme si a deschis traseul. Dupa vreo 3 ore de soare incepe iar sa ninga. Pe la 18:30 apare si Fane terminat. Din pacate la saltul peste o crevasa s-a desprins cortul de rucsac si dus a fost. Poate o sa iasa din ghetar peste cateva zeci de ani.
Marti, 22 iulie 2008
Traseu: BC
Ne trezim pe la 7:30 si ne apucam de bagaje. Soare, senin. Nori in zare. Plecam pe la 10 si un pic.
La 13:15 ajungem jos la cascada unde ne asteapta Dima cu o masina de teren sa ne duca in BC. Nu intelegem ce cauta Dima acolo ca nu i-am zis sa vina sa ne ia. Se pare ca a fost o neintelegere. Noi ii spunem despre asta cand ajungem dar el zice ca a fost inclus in pret. Nu prea cred.
Cand ajungem vorbim cu ei despre ce avem de platit. Noi suntem lefteri si nu ne ajung banii pe care-i avem la noi. Dar convenim ca o sa-i dam noi soferului banii datorati a doua zi in Osh. Ne cinstesc ei cu masa de pranz si de seara si cu cazarea la cort. Au fost chiar baieti de treaba. Ne instalam in cort pe la ora 14 cand incepe sa ploua. Mai pe seara se opreste putin ploaia dupa care incepe iar. Galagie mare: iar au venit niste grupuri noi de alpinisti (majoritatea cehi). D-abia dupa ora 24 incepe lumea sa se potoleasca.
In tabara de la 3600 m. Vedere dupa ploaie
Miercuri, 23 iulie 2008
Traeu: BC – Osh
Ne trezim inainte de 8 si ne apucam de bagaj. Vine un ceh la noi sa ne intreabe daca avem echipament de vanzare ca i s-a pierdut echipamentul pe drum. Eu ii zic ca nu vreau sa vand dar ii pot da imprumut si apoi sa mi-l trimita prin posta. In sinea mea sunt fericit ca mai scap de niste kile in plus la bagajul de avion :D.
Pe la 9 suntem gata de plecare. Dar nu reusim sa plecam fara sa ne puna la masa sa ne dea ceva de mancare. Noi spunem ca nu vrem, ca am mancat, dar degeaba. Luam o gustare si bem un ceai si la 9:40 plecam spre Osh. Pe drum il sun pe omul din Osh si il rog sa ne ia bilete la avion cu o zi mai devreme (noi completasem in formular ca vrem bilete pe 25 iulie).
La ora 17:00 ajungem in Osh la GH. Dusul e de aur. La fel ca si masa de seara. Fiind mort de foame mananc foarte mult si nu prea pot adormi din cauza burtii prea pline. Si ma gandesc ca in Bucuresti lumea se duce la concertul Metallica.
Stam de vorba cu un localnic care ne explica cum sa facem cu taxiurile mai departe si ce bani sa platim ca sa nu fim inselati.
Joi, 24 iulie 2008
Traseu: Osh – Bishkek – Cholpon-Ata (Issik Kul)
Avionul decoleaza la 13:40. Gasim greu de tot un bancomat care accepta cardurile mastercard. Ajungem la 15:00 in Bishkek. Avem noroc ca in aeroport e o camera de depozitat bagaje (lasam rucsacii grei de munte acolo si ne pastram cateva haine intr-un rucsac mic). Incearca un taximetrist sa ne pacaleasca da nu-i merge pentru ca stim pretul corect. Vrea sa-i dam 500 sum (~15$), dar stim ca pretul corect e 400. Ii spunem ca vrem sa ajungem in statia de microbuze pt Issik Kul. Ne spune ca are el un var care e taximetrist si daca vrem ne duce acolo. Stim ca pretul corect e de 2000 sum (de la Bihskek la Issik Kul). Incercase mai devreme alt taximetrist sa ne ia 3500 sum pana acolo. Acceptam ca e cam tarziu si nu prea mai avem chef de autobuz. La autobuz am fi platit 250 sum (~7$) de persoana. Ne cam tepuiesc cu cazarea. Dupa ce ne plimba pe la mai multe pensiuni scumpe ne gaseste una mai ieftina cu camere in linie, cu toaleta si dus in curte. Negociem pretul. Noi credem ca se refera la pretul de persoana si cand ii dam banii face ochii cat cepele si incepe sa rada.. ne-a picat fisa prea tarziu.. pretul era de camera, dar nu mai avem ce face, ne-a luat banu si nu avem cum sa ne intelegem cu el.
Dupa ce lasam bagajele in camera mergem la o terasa pe strada noastra sa mancam niste peste. Nu exista meniuri in engleza, dar noroc ca e un ospatar care stie engleza si ne traduce meniul. Dupa ce mancam un pastrav plecam la o plimbare de explorare a statiunii. Cam bezna pe alocuri. Ne oprim la alta terasa si mai luam un pastrav, de data asta file la gratar. E delicios.
Issik Kul (http://en.wikipedia.org/wiki/Issyk-Kul) e cel mai mare lac din Kyrgyzstan – 182 km lungime, 60 latime, 6336 km2. Din cauza ca este alimentat de multe izvoare cu apa calda nu ingheata niciodata.
Vineri, 25 iulie 2008
Traseu: Cholpon-Ata (Issik Kul)
Imediat ce ne trezim incepe sa ploua. Din fericire in maxim o ora iese soarele si cerul se insenineaza complet. Mergem la plaja. Apa e curata.
Dupa cateva ore de plaja ne hotaram sa cautam o terasa unde sa aiba meniu in engleza.
Dupa cateva incercari renuntam la idee si ne propunem sa cautam o terasa unde au pastrav la gratar. Ne oprim la una care nu arata rau si intrebam de pastrav la gratar (pe limba lor, ca stiam cum se zice). Tipa zice ca au, asa ca ne asezam. Si ne zice ca stie si engleza, dar constatam in curand ca e varza. Greu de tot intelege ca Fane vrea o ciorba fara carne. Mie imi aduce o ciorba cu carne de oaie. Incerc sa mananc, miroase nasol, gust numai cateva linguri si o bucata de carne si o las in farfurie. Dupa vreo ora de asteptari o intrebam din nou ce se intampla cu ciorba de legume a lui Fane. Dupa vreo 15 minute apare cu o ciorba de carne. Deja e prea mult, platim si ne caram pe terasa unde mancasem cu o seara inainte pastrav. Incet incet incepe sa-mi piara chefu de orice si mergem in camera. Ma bag in pat dar pe la 12 noaptea ma trezesc cu stare de voma.. Incepe distractia. Indigestie crunta. Febra. Urmeaza 2 zile in care n-am mai putut sa mananc aproape nimic.. ce noroc pe Fane ca e vegetarian.
Sambata, 26 iulie 2008
Traseu: Cholpon-Ata – Bishkek
Luam microbuzul catre Bishkek. La 14:00 ajungem in Bishkek. Coboram in centru si mergem sa cautam niste suveniruri. Pierdem vremea. Mancam ceva. Luam cate ceva de rontait din alimentara.
Cand sa mergem la aeroport gasim un taximetrist care vrea 500 som (pretul e 400). Ii spunem ca pretul corect e 400 asa ca nu mai are ce zice si ne ia. Ce bine e sa stii preturile corecte :D.
In aeroport gasim un loc mai retras si ne intindem izoprenul pentru somn. Izoprenul il pastram si in bagajul de mana pentru aeroportul din Moscova.
Duminica, 27 iulie 2008
Traseu: Bishkek – Moscova – Bucuresti
6:30 decoleaza avionul. In sfarsit. Plecam acasa. Avem cateva kile in plus la bagajul de cala, dar e baiat de treaba omu de acolo si ne zice sa luam ce avem in plus in avion. Zis si facut. In Moscova petrecem vreo 10 ore in aeroport pe izopren citind. Noroc ca mai avea Fane o carte cu el.
Bob si Fane
26 iunie – 27 iulie 2008