In drum spre Noua Zeelanda … prima oprire: Dubai

13 Septembrie

Avionul aterizeaza in Dubai la ora 00:40. Formalitatile vamale dureaza destul de putin – dupa ce ni se scaneaza retina primim stampila imediat. Prima diferenta culturala: pentru scanarea retinei sunt 2 cozi diferite, una pentru barbati (aproximativ 10-15 persoane) si una pentru femei (nici o femeie la coada, deci Klara a terminat imediat).

In aeroport e racoare. Totul pare minunat .. pana iesim din cladire si suntem loviti de valul de caldura.

DSC 4944 resize

Avem o tentativa de a merge pe jos pana in oras (imi aduc aminte in 2004, in drum spre Kenia, am facut cu Viorel o plimbare pana in centru, dar iesirea din aeroport s-a schimbat ceva de atunci). Pentru ca am avut ceva probleme in identificarea iesirii din aeroport, am luat un autobuz, decizie excelenta pentru ca este destul de mult de mers pe jos, iar afara este ffff cald. E o caldura umeda greu de suportat (estimam 36 grade, la 1 noaptea … va dati seama cum este la pranz?).

Mergem cateva statii cu autobuzul dupa care o luam pe jos pe niste stradute spre canalul “the creek”. Multa mizerie si multi indieni/pakistanezi pe strazi. Unii dorm pe unde apuca, altii inca muncesc (aici se lucreaza non-stop, de aceea au putut termina reteaua de metrou fff moderna in doar 3-4 ani).

Si o a doua diferenta culturala: in autobuze locurile din fata sunt pentru femei, iar daca vreun barbat s-a “ratacit” pe acolo este repede apostrofat de cele mai curajoase, in timp ce altele prefera sa il astepte pe urmatorul si nu se urca. Refuza sa stea pe un loc liber langa un barbat necunoscut sau neinsotit de o alta femeie (i-a explicat Klarei o chinezoaica). Pe strazi si in mijloacele de transport in comun barbatii predomina ca numar, iar majoritatea femeilor sunt din Asia, venite sa munceasca probabil.

Ajungem pe malul apei si trecem pe langa port unde inca se lucreaza. In vama e plin de cutii cu masini de spalat, frigidere, ceaiuri etc, puse direct pe strada si pazite de muncitorii care aleg sa doarma pe ele. Este fff cald si umed, iar pe langa asta ne mai izbeste si un miros intepator de gunoi pe mai toate strazile vizitate.

DSC 4949 p crop resize

 

Facem o mica pauza sa ne odihnim si sa bem niste apa. In timpul asta toate taxiurile care treceau pe langa noi ne claxonau, sperand ca ne vor avea drept musterii. Nu s-a intamplat, am ales transportul public, disponibil toata noaptea … doar muncesc non-stop, nu?

Ce am observat pe strazile din Duibai: Toyota este prezenta in proportie de 90%, iar majoritatea masinilor sunt albe. Interesant, nu?

DSC 4945 p resize

 

Mai mergem un timp pe langa canalul respectiv pana ajungem in statia centrala de autobuze. De aici luam un autobuz spre plaja publica Jumeirah (undeva pe langa Burj Al Arab). Ajungem pe malul marii pe la 6 fara un pic dimineata, inainte de rasaritul soarelui. Apa este f calda … extrem de calda, cum nu am mai intalnit pana acum decat in cada de acasa. Din pacate costumele de baie sunt in bagajul de cala… uitate … ca doar nu mergeam in Dubai la 36 de grade noaptea.

DSC 4954 p resize

Pe la 7 incep sa mai apara si alti barbati pe plaja la jogging.

DSC 4968 p resize

Vedere spre zona de zgarie nori a Dubaiului.

DSC 4969 p resize

Pe la 7 ne desprindem cu greu de plaja (mai ales ca aproape atipisem) si ne indreptam spre statia de autobuz. Cred ca in preajma rasaritului e singurul moment din zi in care temperatura este acceptabila.

In oras este foarte aglomerat (desi este duminica, se pare ca nu conteaza prea mult), facem cam o ora jumatate pana la aeroport. In autobuz este fff frig … si afara totul fierbe. Cam neplacut …

DSC 4976 p crop resize

La 10:15 decoleaza avionul catre Sydney. De aceasta data ne asteapta o experienta diferita, la polul opus …

This entry was posted in Noua Zeelanda and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to In drum spre Noua Zeelanda … prima oprire: Dubai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *