In drum spre Noua Zeelanda … a doua oprire: Sydney

Sydney – 14-16 septembrie

Zborul Emirates Dubai – Sydney dureaza 14 ore cu Airbus 380 (cea mai mare aeronava de pasageri, compartimentata in 2 etaje). Pentru a trece timpul mai repde ne pun la dispozitie ecrane individuale cu peste 5000 de canale cu muzica, filme, jocuri, stiri etc. In cele 100 de albume esentiale ale tuturor timpurilor avem si Metallica – Black album :D, astfel incat am avut ce asculta in avion.

Plus cateva filme si somn la greu .. asa au trecut repede orele de zbor, iar la ora 6 dimineata aterizam in Sydney.

De data asta dureaza mai mult formalitatile vamale. Ne tin cam o ora, timp in care suntem “intervievati” in particular de un individ de la Biroul de Imigrari: cu ce te ocupi, cu ce se ocupa partenera, de cat timp suntem impreuna, etc … Mai nou, vizele turistice in Australia pentru romani se obtin direct pe internet (e676 – touristic visa), si dupa mai multe saptamani in care trebuie furnizate tot felul de documente si adeverinte, se primeste un e-mail de confirmare a vizei. Cu toate acestea, la intrarea in tara mai trebuie sa trecem si prin acest interviu pentru a ni se da OK-ul de a petrece 2 zile pe teritoriul australian.

Cu ajutorul unui Shuttle Bus ajungem destul de repede (ora 9.30) la hostelul nostru, situat chiar langa Gara Centrala: WakeUp Hostel. Cazarea se face dupa ora 12:00, asa ca avem la dispozitie cateva ore in care sa tragem un pui de somn in sala de zi (unde stau unii si se uita la tv, dar oboseala isi spune cuvantul si dormim dusi timp de 4 ore).

Dupa ce ne cazam mergem sa exploram orasul. Este foarte aerisit, cu strazi largi si multi copaci. Multe case vechi, conservate perfect, ne incanta privirea si ne poarta inapoi in timp, dar nu prea mult, pentru ca cei cativa zgarie nori din centru ne readuc in prezent. Fiecare cladire are un stil unic, care se muleaza perfect pe precedenta, iar parcurile sunt destul de dese si bine amenajate, incat sa detensioneze orasul. Si bineinteles, viata este destul de scumpa aici.

Primul obiectiv este cladirea Operei. Pe drum trecem prin 2 parcuri pline de pasari exotice pentru noi, dar absolut normale pentru ei. Porumbeii si vrabiutele sunt inlocuite de papagali.

Lumea este foarte relaxata si zambitoare pe strada. Foarte multi alearga sau fac exercitii in parc in timpul zilei .. ma intreb ce program or avea la serviciu?

DSC 4994 p crop resize

Nu am vazut blocaje de masini. Biciclistii au banda lor, autobuzele la fel, trotuarele sunt libere .. toata lumea e fericita.

DSC 4996 resize

Unul din cele doua parcuri centrale, cu papagali in copaci. (am reperat cativa Micul Alexander si un Cacadoo).

DSC 4998 p resize

 

Catedrala Sf. Maria.

DSC 5001 resize

Pe la ora 18:00 apune soarele.

DSC 5007 resize

Dupa vreo 2 ore de invarteala pe strazi ajungem si la celebra cladire a Operei. Arata bine, dar parca arata mai interesant in poze. Cred ca pe noi ne-a cucerit mai mult restul orasului.

DSC 5010 p resize

Vedere spre podul .. Pentru vreo 150$ AUS se poate face o excursie cu ghid dintr-o parte in alta a podului pe partea superioara.

DSC 5012 p resize

Pe la ora 18:00 cam toate terasele sunt cel putin pe jumatate ocupate de turisti. Iar preturile sunt pe masura.

DSC 5018 resize

A doua zi avem parte de soare.

DSC 5020 resize

Oamenii la costum ies in pauza de masa sa manance in parc … Frumos, nu? Poate ca de aceea sunt cu fruntile descretite si cu gura pana la urechi.

DSC 5021 p crop2x3 resize

Drumul spre Gradina Botanica, care este deschisa publicului in mod absolut gratuit. Sa simta si australienii unde s-au dus impozitele lor catre stat.

DSC 5025 p resize

Asta ar trebui sa invete si primarii nostri… pe langa multe altele.

DSC 5026 p crop resize

O colonie de vreo 10000 de albine pasnice: fara ac, de vreo 10 ori mai mici decat o albina normala si care produc si miere (“stingless bee”)

DSC 5034 p resize

Si ceva vulpi zburatoare … cam in majoritatea copacilor foarte inalti din parc. Sunt vegetariene si au o contributie decisiva in polenizarea plantelor, de aceea sunt ocrotite si tinute sub observatie in gradina botanica.

DSC 5038 resize

 

Aici este primavara, deci majoritatea copacilor sunt infloriti.

DSC 5042 resize

 

DSC 5050 resize

 

Am intalnit si un stol de papagali Cacadoo (cu creasta galbena), foarte prietenosi si curiosi.

DSC 5074 resize

 

DSC 5078 p resize

 

Un protest pasnic al unor cetateni chinezi. Faceau yoga in parc, iar la 2-3 metri era acest banner.

DSC 5081 crop resize

 

DSC 5083 crop resize

 

DSC 5087 resize

 

DSC 5089 p crop resize

 

Ajungem cu putin inainte de apusul soarelul la cea mai faimoasa plaja pentru surferi: Bondi Beach … cam tarziu pentru fotografii. Ne plimbam un pic si pe aici (totul este foarte scump). Aflam ca in 1938, 250 de oameni au fost salvati de la inec de salvamarii din Bondi. In acel moment savamarii erau la un concurs local de surf, cand din senin au aparut 3 valuri neobisnuit de mari care i-au tras in larg pe cei de pe mal. Au murit totusi 5 oameni.

DSC 5095 crop resize

 

Pe drumul spre hotel ne oprim la un fast food libanez. Ne-am gandit sa mai diversificam putin meniul, dupa vizita la Subway. Se pare ca aici sandwich-urile sunt la mare cautare ca masa de pranz pentru corporatisti. Subway-urile sunt aproape unul langa altul, iar in jurul pranzului sunt f aglomerate.

Ajungem in camera si ne facem bagajele pentru ca a doua zi ne ia autobuzul sa ne duca la aeroport la ora 6 dimineata :((
Daca credeti ca aici toata lumea e de bun simt, nu e chiar asa… dupa miezul noptii ne-a trezit o nesimtita englezoaica care vorbea la telefon f tare pe holul comun, desi scria acolo sa nu se foloseasca telefonul dupa ora 22:00. I-am atras atentia amandoi timp de 10 min, si dupa ce a comentat ca ar trebui sa ne mai relaxam putin a plecat.

Totusi, Sydney ne-a placut foarte mult. Timpul a fost prea scurt pentru a savura experienta din plin, dar inca ne-a ramas gustul diversitatii si libertatii pe care il simti de cum pui piciorul pe taram australian. Oamenii sunt printre cei mai relaxati pe care i-am intalnit vreodata. Nimeni nu judeca pe nimeni. Am plecat cu sentimentul ca de fapt “Taramul tuturor posibilitatilor” este aici.

Urmeaza povestirile eco & bio din Noua Zeelanda. Un taram cu adevarat rupt de restul lumii … mai asemanator cu Middle Earth, decat cu Main Earth ;-).

This entry was posted in Noua Zeelanda and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to In drum spre Noua Zeelanda … a doua oprire: Sydney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *