06. Din Olgii spre Ulaangom

 

6 august 2010

Plecam din Olgii pe la 10, de data asta pe traseul corect. Vremea este excelenta. Desi pe harta apare o liniuta rosie, prima parte de drum este foarte circulata.

Pe ultimii km inainte de lacul Achit este cam mult nisip.

Luam pauza de masa pe malul lacului. Gatim niste plicuri cu mancare instant. In timpul asta cativa localnici cu o motocicleta ne dau tarcoale. Ii dau unuia dintre ei un sticker cu Dementor KTM pe care-l lipeste mandru pe rezervor. Din pacate nu l-am fotografiat.

Stam de vorba cu niste grupuri de straini veniti cu jeepurile. Un grup sunt cu un ghid mongol. Ceilalti – 2 englezi, sunt singuri, au un caiac pe jeep si se plimba, dau la peste, se dau cu caiacul, etc. Ne recomanda un traseu frumos intre Moron si Tosontsengel. Si ne povestesc despre traseul facut de ei pana la crescatorii de reni din nord-vestul lacului Hovsgol.

Lacul se poate ocoli prin partea superioara pe un pod.  Dupa  pod, noi o luam spre stanga spre trecatoarea Bayramyn (2500 m).  Drumul principal aici o ia spre dreapta, spre Hovd.

Dupa ce trecem de un sat mic, Hotgor, drumul incepe sa urce mai abrupt si are portiuni proaste cu bolovanis.

Ajungem in trecatoarea Bayramyn (aprox 2500 m). Pe aici au trecut Ewan McGregor si Charley Boorman in 2004 cand au filmat Long Way Round. Si ei au ocolit lacul Achit si apoi s-au dus spre Ulaangom.

Schimbam niste impresii vizuale cu cativa localnici curiosi, apoi coboram spre lacul Uureg.

Daca mergeti prin Mongolia, nu strica sa aveti la voi niste bomboane. Din loc in loc ne mai opream un pic si le dadeam copiiilor.

In Mongolia lacurile sunt imense. Cand stai pe malul lor ai impresia ca esti la mare.

Pe malul lacului dam cu banul daca punem cortul aici sau mergem mai departe. Iese ca mergem mai departe. Sunt un pic suparat pentru ca peisajul era superb, dar pana la urma ma bucur, pentru ca ce urmeaza este de vis.

Urcam iar. Ajungem intr-un pas Ulaan Zuuhyn. Cerul, care putin inainte fusese acoperit in intregime de nori, acum lasa loc catorva raze de soare dinspre orizont. Este lumina aia dementiala de Mongolia.

Din pasul asta se vede urmatorul pas: Ulaan.

Ne oprim intre cele 2 pasuri sa facem cateva fotografii. Aici chiar era loc de pus cortul. Sunt si cateva iurte in zona la care se poate sta.

Dar nu punem cortul nici aici, asa ca plecam mai departe. Sus bate vantul foarte tare.

Dupa pasul Ulaan incepe coborarea spre Ulaangom.

Cu 30 km inainte de oras ne intersectam cu un drum de asfalt care vine din Rusia. La intrarea in oras platim taxa de drum 🙂

Orasul este foarte intunecat. Gasim intr-o zona obscura un hotel (traiasca ghidul Lonely Planet). Nu ne cazam. Mergem in oras sa mancam. E mare lucru ca au meniu in engleza. Dupa masa mai cautam hotel, dar nu gasim altceva, asa ca mergem la primul gasit.

Va urma…

This entry was posted in Mongolia, motocicleta and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *