01. Crimeea (Kerch, Sudak, Yalta, Ai Petri)

Sambata, 26 mai 2012

Traseu: Bucuresti – Galati – Reni – Izmail (345 km)

La 9 dimineata ma prezint la Gabi in spatele blocului sa mai aranjam una alta pe motor si apoi plecam spre Galati, unde am stabilit ca ne intalnim cu Misu care vine din Constanta.

Planul este sa dam o tura prin Crimeea. Eu cu Gabi avem la dispozitie 2 saptamani, Misu numai o saptamana.

Temperatura este excelenta pentru moto. Nici cald nici frig, tocmai bine de mers cu costumul moto.

La 14:30 ajungem in granita cu Moldova. Gabi are la el o copie dupa asigurarea obigatorie cu cartea verde si vamesul nu il lasa sa intre cu copia. Asa ca Gabi se intoarce in Galati sa caute un broker de asigurari, timp in care il asteptam intr-o bodega la un suc. La 16:45 ajungem la granita cu Ucraina, iar la ora 18:00 reusim sa intram in Ucraina.

Vorbind noi pe acolo aflam ca drumul spre Izmail e vai de capul lui. Eu mai fusesem pe acolo cand am plecat in Mongolia, dar am uitat de acest aspect. O varianta mai buna de drum era sa nu trecem in Ucraina aici, ci sa o luam un pic spre nord spre Vulcanesti. Prea tarziu, am dat pasapoartele la control ca sa trecem in Ucraina.

Desi apare pe harta ca drum european – E87 e plin de gropi. Sunt 65 de km pana la Izmail, dar ii facem in vreo 2 ore.

La 8 seara ajungem in Izmail. Gasim pe gps niste cazari. Mergem la prima dintre ele dar nu mai e nimic acolo. In drum spre a doua, ne intalnim cu niste tineri care se ofera sa ne duca  la un hotel. Ne intreaba cati bani vrem sa dam si ne duc la cel mai ieftin hotel – Hotel Izmail, chiar pe strada principala care traverseaza orasul. Cam bomba, dar pentru o noapte de dormit e excelent. Tot ei ne arata si unde putem sa mancam de seara si merg cu mine pana acolo sa vorbeasca cu chelnarita, dar avem noroc sa nimerim o tipa care stie engleza.

Cu noi in hotel mai e un motociclist din Malta, plecat de o luna pe o Yamaha 125.

Duminica, 27 mai 2012

Traseu: Izmail – Odesa – Mykolaiv – Kherson – aproape de Kalanchak (490 km)

Mancam de dimineata la aceeasi terasa de aseara.

Pisica explodata versiunea 2012

Masa de pranz o luam chiar inainte de Odesa intr-o benzinarie.

Trecem prin Mykolaiv. Se vede ca e sambata seara. Lume multa pe strazi, concerte. Trecem si de Kherson. In jur de ora 8 seara ne cazam undeva pe marginea drumului la un motel, undeva inainte de orasul Kalanchak.

Luni, 28 mai 2012

Traseu: aproape de Kalanchak – Kerch – Feodosia (522 km)

Ne-am hotarat sa o luam spre Kerch. Dupa mai multe ore de mers ajungem pe malul marii, undeva langa Feodosia. Suntem morti de foame, ne asezam la o terasa dar cand vedem preturile ne razgandim si comandam numai un suc dupa care plecam mai departe. In Crimeea preturile sunt cam nejustificat de mari, mai ales in zonele de plaja.

Ajungem in Kerch unde mancam de pranz. Apoi mergem pana la malul marii, la feribot, de unde se vede Rusia.

Stramtoarea Kerch. Vedere spre Rusia

Facem cateva poze si apoi plecam inapoi in Feodosia sa cautam cazare. Ne cazam la hotel Kivi (un hotel excelent cu pret bun).

Marti, 29 mai 2012

Traseu: Feodosia – Sudak (64 km)

Cand ne trezim ploua. Ne facem bagajul, echipam motocicletele sa fie pregatite si plecam pe jos sa cautam ceva de mancare. Eu imi iau ciorba la micul dejun. Se opreste intre timp ploaia si iese soarele. Facem o mica plimbare pana in centru. Lume, suveniruri. Arata totul foarte comunist, cam cum e si la noi la mare in statiuni.

Plecam apoi spre Sudak. Drumul e misto, trece printre munti, paduri, serpentine.

In Sudak ajungem la ora 14:00. Mergem pana la cetate, dar nu vizitam pentru ca avem toate bagajele pe motocicleta. Ne hotaram sa ne cazam aici, asa ca mergem inapoi in centru sa cautam. Gasim cazare la cineva acasa undeva pe niste stradute.

Dupa ce ne cazam mancam la o terasa de cartier, chiar acolo langa cazare. Mergem apoi pe jos pana la cetate. Se vede frumos marea de sus.

Cetatea din Sudak

Ne plimbam apoi prin centru spre plaja. Multe terase si vanzatori de suveniruri. De data asta mancam un shashlik.

Miercuri, 30 mai 2012

Traseu: Sudak – Yalta – Ai Petri – Bakschysarai (330 km)

Mancam de dimineata tot la terasa de cartier, de data asta satui de omleta in fiecare zi cerem oua ochiuri.

Plecam spre Yalta; din greseala ajungem in Novi Sad. E o mica statiune la cativa km de Sudak. Ajungem aici si ne dam seama ca am gresit. Ne oprim si ne intoarcem. Exact cand imi deschid viziera simt ceva moale pe buza.  O pasare ma umple de noroc. Totusi e bine ca splashul pica pe piept, numai o picatura intra prin viziera deschisa :).

Sunt deja pe rezerva si nu stiu cata benzina mai am. Mergem inapoi in Sudak la benzinarie si pun 18.7 litri (teoretic rezervorul meu are 19.5).

Drumul este foarte frumos spre Yalta.

Au podgorii destul de mari.

Mergem direct la palatul Livadia (celebrul loc unde Stalin, Roosevelt si Churchill au tinut conferinta de dupa razboi, in februarie 1945), dar miercurea este singura zi din saptamana cand este inchis publicului.

Din Yalta este un drum care urca sus pe munte la Ai Petri – 1234 m – si ajunge pe partea cealalta la Bakhchysarai. Sus pe munte se poate ajunge si cu telecabina de undeva din Yalta. Sunt vreo 20 km dar ne ia vreo ora sa urcam pentru ca sunt numai serpentine.

Vedere spre Yalta

Sus la telecabina sunt multe terase si vanzatori de suveniruri. Suntem in zona locuita de tatari. Cum aparem acolo sar toti si incep sa traga de noi sa venim la ei la terasa sa mancam. Sunt un pic enervanti, mai ales ca si noi suntem morti de foame si obositi dupa ce am mers toata ziua pe motor si nu prea ne arde de ei. Mancam frigarui de carne de porc. Ne pacalesc un pic, noi intrebam cat costa, ei ne zic pretul. Pretul e dat pt 100/grame dar nu zic nimic. Afara e foarte frig si bate vantul destul de tare.

Drumul coboara tot pe serpentine prin padure pe partea cealalta a muntelui spre Bakhchysarai.

This entry was posted in Crimeea, motocicleta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *