07. Ultimele zile din Mexic, prin Peninsula Yucatan

Marti, 1 februarie 2011

Sunt cam ametit, cred ca a fost cam mult soare pentru mine in ultimele zile. Autobuzul pleaca la 13:30 din Chiquila. Ajungem in Tulum pe la 19:30.

La ora 8 seara ajungem la o cazare pe malul marii despre care citisem in LP ca ar fi 600 pesos. De fapt costa 1000. Cazarea e la casute. E deja tarziu asa ca ramanem aici.

Miercuri, 2 februarie 2011

Iesim pe plaja sa facem o baie. Plaja e ca-n filme. Nisip alb, fin, apa de un albastru intens, foarte limpede. Ne luam nuci de cocos din care bem cu paiul.

Plaja este foarte aproape de situl arheologic Tulum.

Spre pranz ne mutam la hostelul unde stau si australienii, chiar in oras. Se cheama Casa del Sol. E destul de misto, numai ca aici in oras e foarte cald, mai ales noaptea. Hostelul este plin de calatori din toata lumea: noi socializam cu australienii, un britanic, un neo-zeelandez si o tipa din SUA.

Mergem prin oras sa mancam de pranz. Eu ma inscriu la un curs de initiere in scuba pentru a doua zi, dupa care luam un taxi sa ajungem la ruinele Tulum. Situl are un farmec aparte prin faptul ca e pe malul marii. Cand au fost cucerit de spanioli era cel mai important oras comercial mayas.

In interiorul sitului este si o plaja unde se poate face baie.

Dar si o plaja protejata unde broastele testoase vin sa isi depuna ouale.

Seara iesim in oras cu australienii. Noi ne intoarcem in camera in jur de 22-23, dar ei raman la distractie pana tarziu in noapte. Sunt in grup unii care au vizitat Columbia timp de o luna. Si le-a placut foarte mult. Mai ales viata de noapte.

Joi, 3 februarie 2011

La ora 12 ma prezint la Acuatic Tulum pentru lectia de scuba. Intai este un mic curs teoretic dupa care luam echipamentul si mergem la o cenota din apropiere. Cautati filmulete cu scuba in cenotele din Yucatan pe youtube. Sunt spectaculoase.

Se pare ca scuba nu prea e de mine. Ceva nu merge cum trebuie si renunt la restul cursului.

Dupa amiaza mergem sa mancam la un restaurant cu peste proaspat pe care ni-l recomanda toata lumea, cica cel mai bun la categoria ieftin, proaspat si gustos.

Vineri, 4 februarie 2012

Azi mergem la plaja Akumal. Este un loc unde se pot vedea broaste testoase foarte aproape de mal. Avem de la hostel echipament de snorkeling. Pe la vreo 50 m de mal sunt 3 broaste testoase foarte mari. Inot pana acolo si ma invart deasupra lor. La un moment dat una din ele iese la suprafata chiar pe langa mine.

In centru e un loc de “tacos” unde se mananca excelent. Se deschide la ora 6 seara si la 7 e plin, uneori se sta la coada pentru o masa libera.

Sambata, 5 februarie 2012

Luam 2 biciclete de la hostel cu care planuim sa vizitam o cenota la vreo 10 km distanta. Soseaua merge paralel cu malul marii si pe de o parte si alta a drumului sunt resorturi. Ajungem la cenota la ora 12:30 dar e prea cald, asa ca mergem sa cautam un resort sa stam si noi la umbra si sa mancam ceva de pranz. Gasim unul numit Om Tulum. Arata excelent, are sezlonguri, terasa, cu umbra. E chiar racoare la umbra pe malul marii cand adie briza.

Vine homarul proaspat pentru restaurant.

Pe la 16 ne intoarcem la cenota. Inchiriem un kayak. Dau o tura singur dintr-o parte in alta a cenotei. Nu se simte adierea vantului aici.

Pe drumul de intoarcere facem cam o ora. Nu mai e asa cald ca la pranz, e acceptabil pentru dat la pedale.

Fiind sambata seara, se aude muzica tare de peste tot – bodegi sau casele oamenilor. Aproape toata noaptea. Dupa ce se termina petrecerile in oras, ne trezesc cantecele de chitara ale vecinilor de camera, proaspat intorsi cu chef de noapte alba.

Duminica, 6 februarie 2011

Inchiriem o masina de la Payless rent a car (500 pesos / zi) si plecam spre Coba pe la ora 11. Noroc cu aerul conditionat din masina. Ne oprim undeva sa mancam si sa mai treaca caldura de pranz.

La ora 3 intram la Coba. Luam un ghid (negociem la pretul initial cerut de el).  Este foarte interesant situl arheologic de aici. E un pic mai altfel.  Dupa vizitarea sectiunii principale ghidul se retrage si ne plimbam noi singuri pe restul sitului, cu bicicletele (care se pot lua gratuit din interior).

Pana la Chichen Itza sunt 80 km in linie dreapta. Mayasii au construit un drum drept pana acolo prin jungla. E un mister cum au reusit.

Terenul de fotbal

Cam asa arata drumul dintre Coba si Chichen Itza. Era inaltat cam 1 m.

Seara ne cazam in centrul Valladolid la hotel Meson del Marques. Fosta casa coloniala la inceputuri, apoi extinsa si transformata in hotel.

Luam cina la restaurantul hotelului si apoi iesim la plimbare. In centru este biserica San Servacio construita initial de calugarii franciscani (prin secolul XVI) in stil colonial (cu intrarea spre vest). Din cauza unor torturi si crime petrecute in biserica, aceasta este daramata prin 1705 si reconstruita de la zero, de data asta cu intrarea pe la nord (in acest fel era si cu fata spre piata principala).

Luni, 7 februarie 2011

Azi vrem sa vizitam Chichen Itza si 2 cenote – Dzitnup si Ik-kil.  Prima pe care o vizitam este luminata artificial. Inauntru este foarte cald si foarte umed.

A doua cenota are o spartura in tavan, a fost un copac ale carui radacini ajung pana jos in apa.

La ora 15:30 intram la Chichen Itza. Plin de lume. Puhoi. Nu vedem unde scrie ca se inchide la 17:00, in schimb ne pacaleste un afis care afisa ora 19:00 pentru spectacolul de lumini, noi nu citim atenti si credem ca se inchide la ora 7 seara. Asa ca o luam la pas relaxati sa vizitam. Apucam sa vizitam cam jumatate cand vine cineva cu un scuter sa dea lumea afara. Ne enervam foarte tare (am platit si de 3 ori mai mult pe biletul de intrare decat la orice sit de pana acum).

Terenul de fotbal

Situl este foarte bine pus la punct, totul este refacut si arata ca nou.

Piramida principala.

Ajungem la o cenota pe fundul careia s-au descoperit oase umane, bijuterii si alte artefacte, semn ca si aici se faceau sacrificii umane.

Marti, 8 februarie 2011

Plecam devreme de aici ca sa avem timp sa predam masina si sa ajungem tot azi pe Isla Mujeres. Din Tulum luam autobuzul pana in Cancun. Cum se iese din autogara, e un McDonalds peste drum. Acolo vine un microbuz care duce la terminalul-port de unde luam vaporul spre insula. In microbuz ne intalnim cu un pusti de 21 de ani, Hernan, din Argentina, student la facultatea de jurnalism. A luat o pauza de 6 luni sa faca o calatorie. A imprumutat bani de la mama lui si dus a fost. Intai Cuba, apoi a venit in Mexic, urmand sa coboare prin America Centrala.

Ne cazam, apoi mergem la o spalatorie sa lasam hainele la curatat. Insula aduce un pic a Vama Veche prin anumite zone, dar mult mai turistica si plina de americani.

Seara am iesit la o plimbare cu Hernan. Stand noi intr-un loc mai intunecos la o bere ne trezim cu niste politisti langa noi. Ne iau la perchezitionat. Intai pe Hernan, apoi pe mine. Klara ne urmarea amuzata. Ne spune apoi Hernan ca e bine ca am fost cu el ca se mai intampla sa ia localnici la perchezitie (niciodata nu perchezitioneaza americani) si sa le planteze ceva ilegal in buzunar. Dupa ce ma perchezitioneaza si pe mine (toti erau cu vreun cap jumate mai mici) incepem sa radem si ne facem o poza cu ei.

Miercuri, 9 februarie 2011

In golful de langa hotelul Avalon este o zona buna pentru snorkeling. E singurul hotel mare care e pe un fel de insulita legata cu un podet de lemn. Iar golfuletul este plin de pesti colorati.

Inchiriem biciclete dupa amiaza si mergem pana in Punta Sur. Nu e cine stie ce drumul, insula e plina de case. Ajungem la capatul insulei si dam de un parculet. Aici e cu taxa de intrare. Nu se justifica sa dam banii numai ca sa pasim pana pe cel mai sudic punct al insulei, asa ca facem o mica pauza si apoi ne intoarcem.

Joi, 10 februarie 2011
Ne trezim foarte devreme sa ajungem in Cancun sa luam avionul spre Mexico City, unde vom sta o noapte apoi vom lua avionul spre Bucuresti.

Si am incalecat pe o sa si v-am spus povestea asa 🙂

Sfarsit.

This entry was posted in Mexic and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *